Artistes catalans i les biennals de Venècia (Edicions 62, ACCA award 2009)

materia reservada_sobrecb trzMatèria reservada. Artistes catalans i les biennals de Venècia · Catalan artists and the Venice Biennale 

Autor: Albert Mercadé.

Epíleg de J.F Yvars

Ed. Edicions62, 2009

pp. 388

PREMI ACCA 2009

22 euros (Comprar / buy)

document Pdf

Catalan artists and the Venice Biennale, is the first study about the history of Venice Biennale exhibition written in Spain. Along its 114 years of history, Venice Biennale has shown the  most important artistic movements of modern art history: futurism, surrealism, informalism, pop art, conceptual art, land art, kitsch… This book explains the emergence of each international movement aside the experience of important Catalan artists at the Biennale: Mirò, Dalí, Tàpies, Pruna or Casas.

CAT- Matèria reservada és el primer llibre que fa un anàlisi de l’art modern i contemporani, tant català com peninsular, amb el mirall d’excepció de la Biennal de Venècia. Una obra necessària per a la comprensió i l’estudi d’un pòrtic privilegiat de les arts que al llarg dels darrers cent catorze anys ha acollit els debats estètics més punyents de la història de l’art del segle XX. El futurisme, el surrealisme, l’informalisme, l’art pop, l’art conceptual, el land art, el kistch, entre d’altres, adquireixen la seva patent de legitimitat artística en l’arena veneciana.Un relat, doncs, apassionant d’avatars ideològics i de malentesos artístics on els creadors catalans han trobat sempre un espai adient i, en ocasions, polèmic: des dels modernistes (Anglada Camarasa, Ramon Casas, Santiago Rusiñol), passant per la generació noucentista (Eugeni d’Ors, Pere Pruna) o d’avantguarda (Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies), fins als darrers moviments de la postmodernitat.

 ESP- Materia reservada es el primer libro escrito en España que propone un análisi cronólógico y retrospectivo de la historia de la Bienal de Venecia, una de las exposiciones de arte más importantes de la modernidad. Una obra necesaria para la comprensión y estudio de un pórtico privilegiado de les artes, que en sus 114 años de historia ha presenciado los debates estéticos más puñentes de la historia del arte del siglo XX: el futurismo, el surrealisme, el informalismo, el arte pop, el conceptual, el land art. Un relato apasionante de avatares ideológicos y artísticos donde los creadores catalanes han encontrado siempre su lugar, en ocasiones, polémico: los modernistas (Anglada, Camarasa, Rusiñol, Picasso), la generación noucentista (D’Ors, Pruna) o la vanguardia (Miró, Dalí, Tàpies), hasta los últimos movimentos de la posmodernidad.