El gravat català contemporani

[Capítol dins de: L’art del gravat català. Enciclopèdia catalana. 2020. Autors: JM Minguet, Artur Ramon, Francesc Fontbona, Sol Enjuanes, MM Casanoves, A. Martí, R. Cornudella i A. Mercadé].

Amb il·lustracions i comentaris a les obres d’Ignasi Aballí, Francesc Ruiz, Jordi Colomer, Antoni Muntadas, Patrícia Dauder, Anna Dot, Jaume Plensa, Zush, Arranz-Bravo, Frederic Amat, Eulàlia Grau, Carlos Pazos, Valldosera, Rafael Bianchi, Joan Morey, Chancho, Alcaraz, Jordi Fulla, Jo Milne, entre d’altres

“A principis dels anys noranta s’obre un nou moment artístic en la història del gravat a Catalunya. Dos factors en determinen la seva transformació: d’una banda, la irrupció de l’estampa digital, que es consolida com a efecte de la democratització de la tecnologia digital -l’ordenador de sobretaula, els programes d’edició o l’escàner. De l’altra, l’expansió d’un nou paradigma artístic entre els artistes emergents -l’art neoconceptual-, el qual plantejarà un nou enfoc experimental i disruptiu del gravat contemporani. Un escenari que conviurà, d’una manera natural, amb la pràctica tradicional del gravat en matriu, amb una llarga tradició a Catalunya, i que seguirà sent una opció preferent per la plana major dels artistes de trajectòria afermada.”

+: grupenciclopedia.cat/grans-obres/art-del-gravat-catala/

Jordi Colomer. Serigrafies per al projecte Ciudad Bolsillo, Bienal de Venècia, 2017

About albertmercade

Historiador, crític d'art
%d bloggers like this: