Per una cultura digna i capil·lar

Miguel Garcia. Assemblea 2.0. 2016

[La cultura en 300 paraules. CONCA. Juliol 2020]

És el moment, des de la cultura, d’estar arran de la cultura. Que les institucions estiguin a la mateixa latitud que els creadors, dels crítics, dels comissaris, dels professors universitaris, dels educadors, dels directors d’art… De donar musculatura a la nostra infanteria cultural. D’escoltar i resoldre les seves necessitats elementals. D’apostar més per la capil·laritat de base, i menys pels grans plans i estratègies. Els anglosaxons, de tot això, en dirien fer una cultura de bottom-up, que es contraposa a l’idealisme paternalista del top-down.

Això és, cal elaborar una dinàmica que resolgui, per començar, les necessitats primordials dels treballadors de la cultura: l’habitatge, la formació, la producció… Al nord fa temps que tenen molt clar que una cultura no pot ser anomenada com a tal si els seus protagonistes estan pendents de la supervivència. Però si ens concentréssim només en el sosteniment, faríem una cultura de vol curt. Així que també hem de ser capaços, com a societat, de donar sortida a les grans intuïcions dels creadors, per molt insurrectes que siguin, i establir cadenes professionals de transmissió de la febre de l’art a la societat. En alguns països s’identifica aquest escenari virtuós (vocació-formació-creació-producció-transmissió) amb la plenitud cultural.

No al laissez faire de la concepció tan llatina, tan esparracada, del treball artístic per gratis et amore o com a divertimento. No al fet que sigui el creador qui s’autofinanci els propis anhels (som el país de les autoedicions i autoproduccions). En aquest país, en l’àmbit privat s’estila una cruel tendència a l’escanyament: a ofegar l’artista, el guia, el comissari, l’articulista. Però aquesta situació no es pot reproduir també des de la cosa pública, que demanem que ara sigui exemplar —impulsora!— en el respecte dels drets fonamentals dels artistes i agents vertebradors del fet cultural.

About albertmercade

Historiador, crític d'art
%d bloggers like this: