HAC · Hospitalet Art Contemporani. Radiografia dels nous espais de creació

               Captura de pantalla 2018-11-06 a las 9.54.39

[Publicat a Bonart, novembre 2018] Foto: espai de creació de Jordi Colomer i Carolina Olivares (La infinita) a l’Avinguda Carrilet

Amb poc més de tres anys, més de dos-cents artistes visuals han traslladat el seu espai de creació a la ciutat de l’Hospitalet. De David Bestué a Aldo Urbano, de Mireia C. Saladrigues a Matteo Guidi, de Jordi Colomer a Antoni Muntadas, els artistes compaginen el treball personal amb la implantació i gestió d’espais de creació col·lectiva i independent. La suma d’iniciatives i les sinèrgies amb la ciutat i els seus centres d’art, estan consolidant un ecostistema artístic distintiu a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Antecedents: TPK i Edifici Freixas. El primer espai de creació d’arts visuals a la zona industrial de l’Hospitalet va ser el TPK. Fundat el 1977 per Agustín Fructuoso i Xaro Castillo -avui dirigit per Vicente Da Palma-, a principis dels anys noranta trasllada el seu espai de residència, formació i exhibició al recinte de la fàbrica Tecla Sala, essent membre actiu de la Xarxa Europea d’Espais de Creació. A principis dels 2000, a l’Edifici Freixas, situat a l’antiga fàbrica Philips, comencen a arribar artistes, dissenyadors i artesans, iniciant una comunitat diversificada i proactiva que compta avui amb més de 40 residents, els quals s’organitzen en els col·lectius La Glória (Nevenka Pavic), Entresol Primera (Miquel Garcia, Isabel Servera, Damià Vives, Andrea Leria o Mercè Hernàndez), La NaveStudios (Paola Masi) o el taller dels escultors German Consetti, Miquel Aparici o Francesca d’Alfonso, entre d’altres.

De Salamina a Trama34. Durant el 2014 els pintors Pere Llobera i Rasmus Nilausen s’instal·len a un edifici industrial del carrer Salamina. Al taller aviat s’hi afegeixen la Lua Coderch, Martin Vitaliti i més endavant David Bestué, Jonathan Millán, Pep Vidal o Lucia C. Pino. Es tractava d’un perfil d’artista poc vist a la ciutat: amb trajectòries professionalitzades i amb l’objectiu comú de compaginar l’espai de treball amb accions i activitats de caràcter independent. Destaquem la trobada d’art i arquitectura Castillos i Bodegones (2016), així com les diferents col·laboracions amb escoles, fàbriques i museus de la ciutat. Salamina va servir de model per artistes residents d’Hangar, com Matteo Guidi, Marc Serra o Diego Paonessa, que el 2016 van obrir l’espai de creació Trama34, al mateix edifici de les galeries Nogueras Blanchard i Ana Mas Projects. És potser el col·lectiu amb una activitat més constant i compromesa, tant pel seu esperit crític com per les iniciatives de transmissió de l’art contemporani a la ciutat. La seva acció s’ha vehiculat a través de tres projectes comissariats per Zaida Trallero: el projecte AF·FAIR (que va reunir al passat Gallery Weekend artistes i comissaris referents en el sector), el Meta Monumental Market -mercat contracultural d’art contemporani- i LaSolitaria, un cicle d’exposicions d’artistes del taller que compta amb la participació d’associacions de la ciutat, com la Fundació Ítaca.

El futur: FASE, Jordi Colomer, Antoni Muntadas. La darrera promoció d’artistes residents d’Hangar -Paco Chanivet, Patricia Fernandez, Mercedes Pimiento, Marco Noris o Pedro Eurrutia- també han decidit instal·lar-se aquest darrer any al municipi. Emplaçats a l’Avinguda del Carrilet, l’espai FASE vol compaginar el centre de residència amb la producció de projectes artístics i de pensament contemporani, que comptarà amb la implicació de comissaris residents, com la Gisela Chillida, Blanca del Río o Claudia Elies. A pocs metres de FASE, s’acaben d’instal·lar també l’artista Jordi Colomer i la productora i gestora cultural Carolina Olivares. El projecte, el qual s’inaugurarà durant el mes de novembre, vol ser un novedós laboratori de creació, d’estudis i residència d’artistes, des del qual promoure l’encreuament entre les arts visuals i les arts performatives, amb una relació estreta amb la ciutat.
Un cas semblant és el d’Antoni Muntadas, qui s’ha decidit de traslladar la seva Residència-Estudi del Born al carrer Corominas, amb l’objectiu de fundar un nou Estudi-Arxiu. Es trasllada en un carrer que s’està obrint com un nou pol d’acció artística, al costat dels col·lectius Sitesize, l’espai-residència de performance Matèric, l’estudi de l’artista Quico Estivill o l’espai de co-creació a la Industrial Akroll , on durant el passat Gallery Weekend es va dur a terme una intervenció de Teresa Solar Abboud.

A L’Hospitalet, espais de creació i grups d’artistes es multipliquen als barris de Santa Eulàlia, Sant Josep i LaGornal: destaquem també LaTonal’h (un dels espais industrials amb més magnitud i potencialitat, vinculada a la HormigoneraBCN, i on hi treballen avui ja més de 40 artistes), el Local Fenomenal i Espai Garatge (amb Mònica Planes, Alejandro Palacín, Aïda Andrés, Francesc Ruiz Abad o Manuel Cristoph Horn), El Arca (Martin Del Litto, Daiana Lukacs), al costat dels tallers dels artistes Carles Gabarró, Xavier Grau, Marria Pratts, Alberto Peral o d’altres col·lectius com Sociedad0, CMR o Contorno Urbano. Els artistes i espais s’obren a la ciutat, estableixen sinergies amb les seves sales d’art (Tecla Sala, Fundació Arranz Bravo, TPK, Espai Subsol), amb les galeries (Nogueras Blachard/AnnaMas) o amb l’ajuntament (en el marc del projecte del Districte Cultural). L’Hospitalet es troba en un moment clau de la consolidació del seu projecte estratègic cultural de ciutat. En la bona gestió d’aquest engranatge a tres bandes -col·lectius, centres d’art i municipi- estarà la clau del seu esdevenir.

About albertmercade

Historiador, crític d'art
%d bloggers like this: