Punts de fuga

1959226_496638240458172_83190503_n

‘L’art, en el seu fonament, significa criticar la realitat‘

Arturo Graff

 L’art com intervenció crítica a la realitat és, sens dubte, una evidència que d’altra banda ens recorda el principi fonamental de la creació, l’actitud de la qual l’artista mai se n’hauria d’allunyar.  L’art qüestiona la realitat perquè cal sempre sospitar d’ella. Cal agitar permanentment les aigües adormidisses del poder, de l’estat, del treball, de la cultura. Cal abufetejar la realitat, i de les toxines fer-ne una pancarta. L’art posa murs de contenció a la corrent contínua i corrompible de la inèrcia humana. Que el mur perduri o s’esquerdi dependrà de la intensitat o veracitat de l’afirmació artística.

Aquestes consideracions venen a tomb de la nova exposició a la FAB Punts de fuga, d’Arnau Musach, Jenny Owens i Edgar Ibàñez. En un projecte comissariat per Irina Mutt i Sandra Martínez, artistes i curadors s’han aliat per a proposar tot un seguit d’accions encaminades a fer trontollar les estructures ancestrals de l’art, de la societat, dels homes. Jenny Owens amb la seva acció capil·lar, posada intel·ligentment en relació amb els seus objectes punxants. Arnau Musach, habitant el museu, arribant a l’economia més bàsica de l’energia i la superviviència, alçant un nou món inèdit des de la precarietat més elemental. I Edgar Ibàñez, denunciant l’establishment artístic, les seves fisures, màscares i paradoxes. Irina Mutt i Sandra Martínez han eixamplat els conceptes latents a les obres, entrellaçant accions, i organtizant dues trobades que es durant a terme durant l’exposició: la presentació del catàleg i una acció nocturna al pati de la FAB.

Punts de fuga és la tercera exposició del cicle Dissidències. Com en edicions anteriors, hem posat en relació tres artistes de la facultat de Belles Arts de Barcelona amb dues curadores emergents: tots cinc, amb poca experiència en el camp expositiu. Voluntat de la FAB és multiplicar aquestes iniciatives en el temps, en un any que marcarà un punt d’inflexió per al nostre centre, en la celebració dels seus cinc anys d’existència. Esteu tots convidats a experimentar-ho.

[Pròleg catàleg exposició Punts de Fuga, Fundació Arranz-Bravo, Març-Maig 2014]

About albertmercade

Historiador, crític d'art

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s