¿Pot L’Hospitalet ser Brooklyn?

[Revista Bonart, abril 2014]

[Versión española] [English version]

L’Hospitalet de Llobregat pot convertir-se en una de les ciutats de referència de la Catalunya del segle XXI. Té tots els ingredients per ser-ho: ubicació estratègica, emmig el triangle Barcelona, el port i l’aeroport; un nou districte econòmic: la plaça Europa, amb hotels i congressos dissenyats per primeres firmes, acollidors d’esdeveniments internacionals com el Mobile World Congress; iniciativa personal dels ciutadans, fills de bregats treballadors; i un govern progessista, disposat a demostrar que el creixement econòmic pot anar acompanyat del creixement cultural i social. Des del més de gener la ciutat, que compta amb l’assessoria del filòsof Josep Ramoneda, està immersa en un esdeveniment tant necessari com insòlit: una gran cimera cultural, l’anomenat Hospitalet On, que el passat 13 de març, que va congregar més de 70 persones del món de l’art i la cultura, i que participaren d’una manera activa i entusiasta en la configuració del futur ciutadà.

Pot L’Hospitalet convertir-se en la Brooklyn catalana? La comparació amb la urbs nordamericana és clau si la ciutat vol fer el salt de l’economia de la manufactura a la de la innovació. El referent de Brooklyn ens ensenya que davant aquest escenari post-industrial, l’art hi ha de jugar un paper cabdal: no podem ser la ciutat de la innovació sense fomentar allà on es troba germen de la creativitat, és a dir en l’art. És per això que miraré de respondre a la pregunta que s’està formulant la ciutat en aquest moment tenint en compte cadascun dels 5 eixos que, al meu entendre, conformen l’estructura principal dins el món de l’art: allà on caldria invertir si volem erigir un projecte ciutadà d’èxit: els artistes, les escoles de formació, els espais de creació, els espais de difusió i, finalment, la integració de l’obra d’art a la societat.

En primer lloc els artistes. Hospitalet ha d’atraure més artistes: creadors joves i de nivell que vinguin a treballar a la ciutat. Ara bé: com es pot fer atractiva la ciutat pels creadors? En primer lloc l’Ajuntament de l’Hospitalet hauria d’anar a les escoles d’art de Catalunya –i si cal de fora-, informant sobre 2 coses que els hi interessen als artistes: en primer lloc sobre tallers amb espai i econòmics que ofereix la ciutat (amb preus econòmics, metres quadrats, i col·lectius d’artistes residents); i en segon lloc, demostrant que a Hospitalet els artistes tenen la possibiltat de difondre els seus projectes (en espais de difusió locals o encàrrecs de l’Ajuntament).

Això em porta al segon punt. Els espais de creació. Cal que l’Ajuntament pacti amb els propietaris de la fàbriques (com Can Freixas) un abaratiment substancial dels preus dels amplis espais reciclats com a tallers. A canvi, l’ajuntament es pot comprometre a fer difusió de la fàbrica a les escoles d’art. També s’ha d’exigir que es destini espais a les fàbriques per a la difusió de les creacions dels artistes residents. L’intercanvi crec que pot interessar al propietari. A més, hi ha una dada preocupant: últimament artistes estan marxant de can Freixas perquè els preus no baixen. Si es perden eixos artístics com aquest es perdrà una de les principals apostes de la ciutat. L’estructura quedarà coixa.

Espais de difusió. No serveix de res atraure artistes si aquests no poden mostrar els seu treball. Tant la Tecla Sala com els centres culturals dels diferents districtes s’haurien de comprometre a cedir espai per exhibir l’art contemporani dels  artistes de la ciutat. Brooklyn té un museu que constantment proposa activitats amb artistes locals, i implicant també al ciutadà amb propostes innovadores amb les xarxes socials. Tot això a l’Hospitalet està per fer. També cal apostar per bones edicions (catàlegs, fulletons…), ben dissenyades i traduïdes. També  cal que hi hagi crítics d’art o comissaris que ho coordinin l’art contemporani a la ciutat perquè les exposicions siguin de qualitat i pugui tenir ressó més enllà de l’Hospitalet.

La integració de l’art  a la societat.  A Hospitalet no hi ha mercat de l’art, dada fàcilment demostrable contant les galeries establertes. I el mercat de l’art acostuma a ser un dels principals lubricants de l’estructura artística. Però hi ha una alternativa pública i edificant perquè les obres tinguin un destí funcional:  l’Ajuntament  ha de fer possible que els projectes artístics tinguin presència a la ciutat: les obres a creades a les fàbriques es podrien convertir en obres per la ciutat. Es podrien mostrar al metro, la Rambla o els mercats. Així mateix, els artistes de la ciutat poden col·laborar en projectes educatius: anar a les escoles i intervenir en els passadissos, als patis, transmetre creativitat. Aquesta iniciativa donaria, a més, fruïts socials, doncs l’art té un magnífic potencial cohesionador i educador.

L’Hospitalet ha de tenir per tant clara l’estructura: convocar artistes, habilitar espais per a crear, espais per a difondre les creacions i integració de l’art a la ciutat. Com més consolidada estigui aquesta estructura més possibilitats hi haurà de que l’art contribueixi a fer de l’Hospitalet una ciutat de referència.

Les propostes esmentades em semblen factibles fins i tot per un moment de crisi econòmica com l’actual. Al meu entendre, l’Ajuntament té tres forts potencials que no tenim la iniciativa privada: la capacitat de difusió d’allò ja existent (premsa, televisió…), la capacitat d’estructuració d’allò ja existent, i finalment la capacitat de cohesió i unió entre els subjectes existents. Ben fàcil: difondre, estructurar, i unir.

About albertmercade

Historiador, crític d'art

One comment

  1. Retroenllaç: HOSPITALET ON | The generados

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: