Eugenio Trias, sense límits

092D1VIZ001_1

[Versión española]

Trias transpirava filosofia. El seu anhel, en paraules seves, era plasmar un ambiciós sistema de pensament d’una manera ditiràmbica, a la manera del Zaratrusta; i a més d’un ens va sacsejar els prejudicis enquistats a través de la seva paraula, tan aviat docte com encantada. Trias s’aixecava de la cadira quan encarava un tema transcendent, i es deixava lliscar, a través dels carrers d’un mapa conceptual perfectament reglat. El seu saber sobre el pensament, l’art i l’espiritualitat europeus era bastíssim. Era un dels millors platonistes moderns. En un entorn poblat de pensadors escèptics, messiànics o postutòpics, ens parlava d’ideals, estructures i límits. I també dels orígens: el fascinava tant l’etimologia com la cartografia de les idees: trobava el sentit tant en la recerca primfilada del micro com en la sistematització de la troballa en el macro.

Trias era un comunicador finíssim però nostàlgic, conscient de la limitació del llenguatge escrit davant la poiesis de matriu oral i arcaica. Encara que també admetia la funcionalitat d’un sistema d’idees al servei d’una col·lectivitat. En el seu sistema filosòfic la poiesis era una vàlvula d’escapament necessària, encara que el seu destí era el renovament –la celebració-  de la tossuda estructura de pensament i organització humanes. El punt de trobada entre poesia i sistema eren l’astorament (asombro) i el vèrtic, tal i com va reflexionar en els seus excel·lents treballs sobre estètica.

Els seus seminaris eren rigorosament clàssics: un espai d’exposició d’estrats superiors de pensament, però també un enclau on il·luminar a l’alumne des de la proximitat fraternal, acompanyant-lo a través del camí rigurós del saber. Recordarem sempre la candidesa i humanitat de Trias, que manifestava en el seu tímid somriure sota un corpós bigoti. El cel no té límits professor: gràcies i bon viatge.

About albertmercade

Historiador, crític d'art

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: